2014-02-16

RTV 4D za iOS / iPhone / iPad ... nujno potrebuje izvirno aplikacijo za iOS

Spoštovani MMC RTV Slo,

pišem vam o mobilni aplikaciji RTV 4D za iOS/iPhone/iPad.

Ko je pred časom izšla verzija 2 aplikacije rtvslo.si za iOS, sem se veselil možnosti ogleda programov RTV Slovenije tudi iz tujine, kjer so drugače televizijske oddaje težko dosegljive.  Žal pa je aplikacija RTV 4D manj in manj uporabljiva na iOS napravah.  Tu naštejem glavne probleme:

1. aplikacija RTV 4D ne deluje pravilno, ko je v ozadju (background).  Video vsebine se popolnoma blokirajo, avdio vsebine pa se izvajajo nepravilno, tako da postane zvok nerazumljiv.  Če primerjamo s preprostim predvajanjem avdio/video vsebin skozi Mobile Safari, tam se take vsebine izvajajo pravilno tudi v ozadju.  Razne druge aplikacije za Radio/TV na iOS tudi delujejo popolnoma pravilno (npr. Rai.tv italijanske radio-televizije Rai) in izvajajo vsebine video in avdio brez problemov tudi v ozadju.

2. aplikacija RTV 4D napačno sledi časovnemu razmiku. Npr. iz Portugalske ali Anglije se v aplikaciji RTV 4D prikažejo naslovi za oddaje ki so bile predvajane 1 uro prej, iz ZDA se prikažejo naslovi oddaj 6 ur prej, ipd.  Aplikacija bi morala preveriti točen čas v Sloveniji, ne pa lokalni čas na kraju delovanja iOS sistema na katerem vrti.

3. Uporabniški umesnik se obnaša na ne-izviren način, in sploh ne zgleda kot aplikacija iOS.  Če je trenutna aplikacija RTV 4D napisana s pomočjo kakšnih tujih softverskih knjižnjic (npr. Adobe Air, ali Qt, ipd.), bi bilo morda še najbolje, če bi jo znova napisali, z neposredno uporabo izvirnega iOS SDK, direktno v programskem jeziku Objective-C.

Drugače je zamisel za tako aplikacijo zelo uporabna, in vsebine nenadomestljive. Le izviren program za iOS potrebuje :-)

Najlepša hvala vnaprej za pozornost!