2011-11-20

RTV Slo vsebine za iPhone, iPad, Android...

Spoštovani MMC RTV Slo,

večkrat sledim novicam na RTV Slo straneh rtvslo.si in tvslo.si iz fiksnih sistemov, v glavnem na Mac OS X strojih. Že leta pa bi veliko bolj pogostoma spremljal vaše oddaje iz mobilnih sistemov (iPhone, iPad, Android in podobni). Podcasti na MMC RTV Slo so zelo uporabni, a žal omejeni po vsebinah.

Pred približno letom in pol (meseca maja 2010) ste vljudno odgovorili na moje pismo rekoč, da takrat ni bil še možen ogled A/V vsebin RTV Slo na mobilnih sistemih, a da je bilo v načrtih, da se bo to uredilo v prihodnje.

V teh zadnjih 18 mesecih je mobilno tržišče dodatno ogromno zraslo: ustaljeni standardni formati mp4 in h264 za video vsebine so dodatno okrepljeni. Adobe je opustila izdelek Flash za mobilne sisteme, podobno zgleda bi kmalu lahko počnela Microsoft z izdelkom Silverlight.

Ali obstaja kakšen način spremljanja rednih RTV Slo oddaj po utemeljenih spletnih standardih HTML5, t.j. mp4/h264 za video, v živo ali skozi streaming, tako da bi delovali na vseh najbolj razširjenih mobilnih napravah?

Najlepša hvala za pozornost.

PS: na vaši strani http://www.rtvslo.si/faq vprašanju: "V: Z dlančnikom (PDA) sem poskusil dostopati do Avdio/Video na zahtevo na vaši spletni strani, vendar žal predvajanje ni delovalo." sledi odgovor, ki pa se zdi že več let zastarel in pravzaprav nepomemben: "O: Vsi, ki so v Mobitelovem omrežju, imajo onemogočen ogled vsebin zunaj omrežja. Mobile player za PDA ali telefon deluje samo in izključno na UDP-prenosu podatkov. Ker Mobitel dodeljuje dinamične IP-številke uporabnikom GPRS-a in UMTS-a ter uporabnike skriva za NAT-om (Network Address Translation), ni niti teoretične možnosti, da bi si lahko iz Mobitelovega omrežja ogledali kar koli zunaj teh meja. Za zdaj je takšen način uporabe mogoč v Simobilovem omrežju, ki teh težav nima."

Oznake: , , , , , ,