2008-08-13

Poddaja 2008 (ali "če gre vse prav"). In "Kako pripraviš svoj podcast?"

Poletje se končuje (ali skoraj), v pripravi je jesenska oddaja sezone 2008, če uspe pa jo bo spremljala tudi Poddaja.
Medtem pa si lahko omislite ponovitev tretjega posnetka prve sezone:
Poddaja 003 - 2005.10.10 (tu je zvočni posnetek).
Za avtomatsko odjemanje in poslušanje poddaj so navodila na severo-vzhodnem delu glavne strani.

Kako pa pripraviš svoj podcast?
Glavni štos pri podcastih je, da se zvočne datoteke samodejno naložijo na računalnik (ali iPod, ipd.) takoj, ko so objavljene na spletu.
Za to sta potrebni dve glavni sestavini:
  1. zvočne datoteke za posnetke in
  2. RSS vir (ali feed, prav kot pri blogih).
Pri 'Poddaji' sem se odločil za mp3 za zvočne datoteke. mp3 je najbolj razširjen format za odjemanje in poslušanje, kljub nižji zvočni kvaliteti. Torej najprej pretvoriš svoje zvočne posnetke v mp3 format, npr. z uporabo iTunes (*), potem pa jih postaviš na kakšen server. Blogger tega direktno še vedno ne ponuja.
Za RSS vir podcasta: pred leti je bil Blogger bolj primitiven, in je bilo neizogibno uporabljati Feedburner za RSS feed ali vir spletišča. Odkar je Google kupil Blogger, je le-ta morda manj omejen, a se verjetno Feedburner še vedno splača zaradi dodatnih možnosti urejanja vira (Googlovci so medtem kupili tudi Feedburner).
Nekaj zunanjih navodil za pripravo 'feed' in zvočnih datotek za podcasting:Uradna Bloggerjeva pomoč za podcasting:Vso srečo pri objavi podcastov!
(*) dodatek:
  1. kakšna bo velikost mp3 datoteke? To je odvisno od izbrane kvalitete (to velja bodisi za mp3 kot AAC).
  2. kako naj iTunes pretvori zvočne datoteke v mp3 format? Na beginners guide to podcast creation dobiš razlago, kako nastaviti iTunes za konverzijo v mp3 datoteke, ki naj bodo primerne za podcast
  3. za Poddajo shranim mp3 s sledečimi nastavitvami: 64 kbps bit rate, 22.050 kHz sampling, stereo = to rabim za razporeditev glasov več oseb v podcastih, za 1-glasni podcast bi bil mono čisto v redu. Se kljub nizki zvočni kakovosti sploh da kaj razumeti?